Cu copiii la stomatolog

Multi parinti merg cu copii la stomatolog doar in momentul in care ii doare un dinte, sau amana cat de mult controlul deoarece cred ca isi “schimba” dintii, iar acest lucru este de multe ori eronat.

Pentru inceput este bine de stiut perioada de eruptie a dintilor- dintii de lapte au perioada de eruptie intre 6 luni si 2 ani, iar aceasta poate fi insotita de diaree si febra, iar cei definitivi au o perioada de eruptie intre 6 ani si 12 ani.

Primul dinte definitiv care apare pe arcada este molarul 1, care de multe ori parintii il neglijeaza considerand ca acesta se va schimba, iar multi dintre acestia la varsta de 7–8 ani au distructii coronare extinse, urmate deseori de extractii.

Ce trebuie sa stii?

  • Igiena dentara a copiilor trebuie sa inceapa imediat ce apare un dinte in gura, de cel putin de 2 ori pe zi.
  • Alimentele ce contin zahar ar trebui evitate cat de mult posibil, iar daca se dau copiilor trebuie date la interval de ore cat de mari pentru a putea saliva sa reface pH-ul. ( de aceea nu se recomanda a se da copiilor ceai cu indulcitor sau cu zahar).
  • Pentru a putea avea o dezvoltare cat mai armonioasa a cavitatii orale se incearca mentinerea dintilor de lapte pe o perioada cat de lunga de timp pentru a avea loc dintii permanenti, deoarece dintii restanti au tendinta de a inchide spatiile rezultand astfel o micsoarare a spatiului pentru urmatorii dinti, care au dimensini mai crescute.
  • Control periodic la stomatolog, de cel putin 2 ori pe an daca se poate, iar varsta de la care se incep controalele poate fi chiar de la 2 ani. Acest lucru poate fi posibil daca micul pacient vede ca parintele are incredere in doctor.
  • Ce este important de stiut este faptul ca in general copii simt frica parintilor de stomatolog si se spune ca aceasta se transimte ereditar. Pentru a preveni problemele ulterioare a copiilor cu medicii stomatologi se prefera ca acestia sa fie informati cat mai real despre ceea ce inseamna un medic stomatolog si de a nu I se induce o stare de frica ireala.
  • In final medicul stomatolog este prietenul copiilor pentru a putea avea un zambet sanatos.